Gilles van Wezel

Mijn naam is Gilles van Wezel, teamcaptain van het project Antibiotica Gezocht!.

Ik ben hoogleraar met als leeropdracht Moleculaire Biotechnologie, en afdelingshoofd van de gelijknamige groep binnen het Leids Instituut voor Chemie (LIC) van de Universiteit Leiden. Tijdens de postdoctorale opleiding Biotechnologie (BSDL) werkte ik in Leiden aan een industrieel project gericht op het antibioticum kirromycine, geproduceerd door Streptomyces ramocissimus. De hierdoor gewekte belangstelling voor de Streptomyces bacterie is voor mijn verdere carrière bepalend geweest.

Het werk aan stamverbetering eind jaren 90 heeft belangrijke nieuwe inzichten verschaft in de controle van de celdeling en deze kennis is toegepast voor groeiverbetering van Streptomyces tijdens fermentaties, wat ook de basis legde voor het biotechbedrijf Mycobics BV. Sindsdien heb ik afwisselend toegepaste en meer fundamentele projecten uitgevoerd, waarbij de wisselwerking tussen deze ogenschijnlijk sterk verschillende disciplines altijd een belangrijke inspiratiebron is geweest.

In 2006 heeft mijn groep een belangrijk controlemechanisme ontdekt wat verantwoordelijk is voor de globale controle van antibioticumproductie in Streptomyces. De huidige research richt zich op fundamentele en toegepaste aspecten van de veelzijdige Streptomyces bacterie, door projecten gericht op het ontrafelen van de globale regulatieprocessen die de antibioticumproducie en celdeling controleren.

Terug naar overzicht