Dino van Dissel

Hoi,

Ik ben Dino en ik ben iemand die zowel technisch als creatief is. Je zal me net zo snel electronica zien solderen, als me met mijn fotocamera in de weer zien gaan of net zo snel een wiskundig model zien bouwen als schetsend op een bankje zien zitten.

Maar waar je me het meest zal vinden is bij mijn onlangs gestarte onderzoek. Hier probeer ik ervoor te zorgen dat het voor de industrie interessanter wordt om met onze antibiotica beestjes te werken. Ik doe dit met behulp van een fermentor. Dit is het apparaat waar de industrie hun biologische producten in produceert, zoals bijvoorbeeld antibiotica of bier. Eigenlijk bestaat het uit een grote tank waar je volledige controle hebt over de omstandigheden: de temperatuur, hoe hard er wordt geroerd, hoeveel lucht of voeding er wordt toegevoegd etc. Omdat ook micro-organismes zijn wat ze eten kan je zo ook bepalen hoe ze zich gedragen. Zo kunnen ze er bij Heineken voor zorgen dat ieder biertje hetzelfde smaakt of bij de farmaceutische industrie dat het juiste medicijn bij de apotheek komt te liggen. Ik werk natuurlijk wel met een kleine versie, maar de controle is hetzelfde en het is redelijk makkelijk naar het groot te vertalen.

Als door mijn onderzoek het voor de industie makkelijker en goedkoper en dus aantrekkelijker wordt om met onze antibioticaproducenten te werken zullen we dat op termijn hopelijk vertalen in nieuwe en goedkopere antibiotica, iets waar we allemaal profijt van hebben.

Terug naar overzicht