TU delft maakt kleine antibiotica fabriekjes van bacteriƫn

Geplaatst op: 08 07 2018

Microben maken van nature bacteriedodende stofjes aan in kleine hoeveelheden om zich te beschermen tegen andere, vijandige organismen. Maar bij veel van deze stofjes zijn wetenschappers niet in staat om deze in een kunstmatige omgeving zoals een laboratorium te groeien. Op dit moment worden daarom sommige antibiotica, zoals de carbapenems, uitsluitend op synthetische wijze geproduceerd, wat duur en slecht is voor het milieu.

Door middel van het ombouwen van E.coli bacteriën is het nu mogelijk om de simpele antimicrobiele stof, Car, te laten produceren in grote hoeveelheden. Daarvoor hebben ze genen uit een andere bacteriesoort geleend en ingebouwd bij de E.coli. Toen de bacterie inderdaad Car in kleine hoeveelheden ging produceren zijn ze verder gaan sleutelen en hebben nog een extra gen ingebouwd voor een hogere productie.

Nu produceert de E.coli zo'n 54 milligram per liter aan Car, veelbelovend maar nog niet klaar voor massaproductie. Wel is nu bewezen dat het mogelijk is om de antimicrobiële stof te laten produceren in een andere bacterie en kan er gekeken worden naar meer complexere carbapenems.

 

Bron: TU delt