Nathaniel Martin werkt aan nieuwe antibiotica en het breken van resistentie

Geplaatst op: 17 10 2018

Nieuw bij de Universiteit Leiden is Nathaniel Martin, hoogleraar biologische chemie. Martin is al ruim tien jaar bezig met onderzoek naar nieuwe antibiotica, eerst in Utrecht en sinds de zomer is hij met zijn hele team naar Leiden verhuist. Hij richt zich in het onderzoek op twee dingen: Het aanpassen van bestaande antibiotica en het breken van resistentie van bacteriën.

in de eerste pijler is zijn team onder andere bezig met het aanpassen van het middel vancomycin. Dit antibioticum wordt gebruikt als geen enkel ander antibioticum meer werkt. Maar de laatste tijd zien we veel resistentie tegen vancomycin ontstaan. De aanpassing die zijn team nu heeft gedaan lijkt positief, het middel werkt goed en is bovendien 30 tot 260.000 keer meer actief.

De tweede onderzoekslijn richt zich op het breken van de resistentie van bacteriën. Hiervoor ontwikkelen de chemici kleine moleculen die aan een bestaand antibioticum worden toegevoegd. Op zichzelf doen die moleculen niets. Maar als je ze combineert met een antibioticum blokkeren ze de resistentie waardoor het antibioticum gewoon zijn werk kan doen.

 

Bron: Leidsch Dagblad