Antibiotica Gezocht! wint Academische Jaarprijs 2011

Geplaatst op: 27 10 2011

Antibiotica Gezocht! is de winnaar van de Academische Jaarprijs 2011. Woensdagavond 26 oktober ontvingen we de prijs van 100.000 euro uit handen van staatssecretaris Halbe Zijlstra.

De spannende finale vond plaats in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Onze presentatie brachten we als een aflevering van ‘Klokhuis op locatie’ met Sipke Jan Bousema als presentator. Mede dankzij zijn geweldige bijdrage viel de presentatie goed in de smaak bij de toeschouwers.

Microbiologie op scholen
De prijs zullen we gaan inzetten voor het produceren van spannend les- en practicummateriaal voor middelbare scholen. Microbiologie krijgt nu relatief weinig aandacht op middelbare scholen en dat willen we graag veranderen. Daarnaast maken we een tijdelijke tentoonstelling in Museum Boerhaave over resistentieproblematiek en een permanente opstelling in in de nieuw op te zetten microZOO van Artis. De microZOO is ‘s werelds eerste ‘dierentuin’ van micro-organismen.

Andere teams
De twee andere teams die in de finale stonden waren van het Leids Universitair Medisch Centrum en van de Universiteit van Maastricht. Het Maastrichtse team ‘Brein in Beeld’ won de Labyrint Publieksprijs.

Academische Jaarprijs
De Academische Jaarprijs is bestemd voor het populariseren van wetenschappelijk onderzoek. Sinds 2005 wordt deze prijs jaarlijks uitgereikt door de Stichting Academische Jaarprijs. Het team met het meest creatieve communicatieplan ontvangt de hoofdprijs van 100.000 euro om het ingediende plan te realiseren.