Lespakket

Antibiotica Gezocht! ontwikkelt spannend les- en practicummateraal

...

In de klas

We willen alle havo/vwo scholieren de kans bieden te zien hoe echt wetenschappelijk onderzoek eruit ziet en hoe leuk het is. Met ons team hebben we een nieuw en toegankelijk wetenschappelijk practicum opgezet waarin leerlingen zelf op zoek gaan naar (nieuwe) antibioticum-producerende streptomyceten uit de grond en aantonen dat deze daadwerkelijk antibiotica produceren. De benodigde leskit, bestaande uit een handleiding en alle materialen die nodig zijn voor de uitvoer van het practicum, is zo samengesteld dat in principe alle geïnteresseerde scholen hiermee kunnen werken. Het enige waar scholen de beschikking over moeten hebben is laagdrempelige apparatuur in de vorm van pipetten, een bunsenbrander en een digitale fotocamera met statief.

Het practicum, dat in totaal een periode van vier weken beslaat, is goed uitvoerbaar met één lesuur per week. Kort samengevat gaan groepjes scholieren (3-4 personen per groep) bacteriën isoleren uit grond die ze bijvoorbeeld van vakantie meenemen, waarna ze deze laten groeien op voedingsbodems. Wat te zien zal zijn, zijn zogenaamde kolonies van alle soorten micro-organismen die in de grond leven. Streptomyces-kolonies zijn tussen al deze micro-organismen herkenbaar aan het pluizige karakter. Na ze te hebben geselecteerd en doorgezet kunnen de Streptomyces-kolonies na een week bekeken worden. Tenslotte wordt bekeken in hoeverre deze Streptomyces-bacteriën antibiotica kunnen produceren, door het remmende effect hiervan op de groei van een ongevaarlijke testbacterie te bekijken.

Interesse?

Het practicum is in samenwerking met onderwijsbureau De Praktijk ontwikkeld tot een volwaardig lespakket. De lesmaterialen zijn gratis te downloaden via de website van het NEMO Science Museum. Het practicumpakket is voor €55,- per pakket te bestellen via de Universiteit Leiden. Klik hier om meer te lezen over het lespakket en de bestelinformatie.