Antibiotica Gezocht!

Winnaar Academische Jaarprijs 2011

Antibiotica Gezocht!

Antibiotica Gezocht! is een initiatief van medewerkers en studenten van de Universiteit Leiden en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Wij doen onderzoek naar antibiotica en de bacteriën die antibiotica produceren. Voor de Academische Jaarprijs 2011 hebben wij een plan bedacht om ons onderzoek te vertalen naar een breed publiek. Door zoveel mogelijk mensen te betrekken bij onze zoektocht naar nieuwe antibiotica, hopen we dat iedereen deze betoverende wereld, die in en om ons heen is en ons leven op allerlei manieren beïnvloedt, beter leert kennen.

Met de Academische Jaarprijs willen we het publiek betrekken bij de discussie rond antibioticumresistentie en laten zien waar antibiotica vandaan komen. Dit doen we door nauw samen te werken met de belangrijke culturele attracties Micropia, het eerste museum ter wereld over microben en Museum Boerhaave, een historisch wetenschapsmuseum dat een sterke band heeft met ons onderwerp.

De prijs stelt ons ook in staat om wetenschappelijk onderzoek beter te introduceren in het havo/vwo-curriculum en het vak microbiologie extra te belichten. Scholieren zijn de wetenschappers van de toekomst waaruit we talenten hopen te werven die de antibioticumproblematiek gaan helpen oplossen. Interesse voor het vak microbiologie is daarbij een must en gezien het vrijwel geheel ontbreken van dit vak in het huidige lesprogramma is daar een wereld te winnen. Een hoofddoel is het algemeen beschikbaar maken van een geavanceerd en toch low-budget practicum. Zo kunnen leerlingen ervaren hoe makkelijk het is antibiotica te isoleren en tegelijkertijd inzien dat deze doorgaans niet meer werken tegen multiresistente (ziekenhuis)bacteriën. Door de scholieren op een onderhoudende manier kennis te laten maken met dit onderwerp, zullen zij hier al vroeg enthousiast voor worden.